Vaihtoehtoiskustannukset arkielämässä

Vaihtoehtoiskustannus (englanniksi opportunity cost) on käsite, joka viittaa siihen, mikä menetetään, kun valitaan yksi vaihtoehto toisen sijaan. Finanssimaailmassa hyvä esimerkki voi olla tilanne, jossa sijoittaja harkitsee kahden eri sijoitusvaihtoehdon välillä: osakkeiden ostamisen tai kiinteistön ostamisen. Yksinkertaisettuna, jos vuotuiset nettotuotot olivat osakkeille 3% ja kiinteistölle 5%, oli vaihtoehtoiskustannus sijoituspäätökselle 2%. Tässä esimerkissä vaihtoehtoiskustannuksen pystyi vain arvioida …

Vaihtoehtoiskustannukset arkielämässä Read More »

Opiskelijan talous halllituksen leikkausten jälkeen

Viime aikoina, suurta keskustelua on herättänyt Opron hallituksen suunnittelemat leikkaukset. Opiskelijoihin vaikuttavat opintorahan indeksijäädytykset ja asumistuen leikkaukset ovat herättäneet suurta närkästystä ja jopa johtaneet yliopistojen valtauksiin kautta maan. Kuten tästä Ylen artikkelista käy ilmi, opiskelijan ostovoima tulee suunniteltujen panostusten myötä olemaan suurempi kuin koskaan aiemmin. Toki lainan osuus opintotuesta tulee myös kasvamaan, mutta kuten taloustieteilijä …

Opiskelijan talous halllituksen leikkausten jälkeen Read More »

Oma talous haltuun 50/30/20-säännöllä

Talousasioiden hallitseminen voi aluksi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, mutta yksinkertaiset säännöt voivat auttaa sinua saamaan säästämisen uudelle tasolle. Yksi näistä säännöistä hyödyllinen sääntö on 50/30/20-sääntö, joka auttaa sinua jakamaan tulojasi kolmeen eri osaan. Tässä blogissa opit, mitä tämä sääntö tarkoittaa ja miten sitä voi soveltaa omaan talouteen. Aloita kuukauden ilmainen nextory – kokeilujakso Mikä on 50/30/20-sääntö? …

Oma talous haltuun 50/30/20-säännöllä Read More »

Suomalaisten ostovoiman hupeneminen ja sen vaikutus talouteen

Salkkumestarit ovat takaisin pitkähköltä kesätauolta (Kesä alko viime huhtikuussa), ja miettivät tänään, mitä se tarkoittaa ja mitä vaikutuksia sillä on, kun ihmisten ostovoima hupenee. Aloitetaan totutusti muutamalla käsitteellä. Mitä ostovoima oikeastaan tarkoittaa? Ostovoima on se määrä tuotteita ja palveluja, joita voi käytettävissä olevilla tuloilla ostaa. Ostovoiman heikentymistä kutsutaan taloustieteessä inflaatioksi. Tällöin rahan reaalinen ostovoima heikkenee, …

Suomalaisten ostovoiman hupeneminen ja sen vaikutus talouteen Read More »

Osakkeet vs rahasto part 2 

Viime viikolla julkaisimme blogin siitä, minkälaisia rahastosijoittamismuotoja on. Tämän viikkoisessa postauksessa kerromme niin sanotusta osakepoiminnasta. Artikkelin lopussa kertaamme myös, kenelle nämä osakesijoittamisen muodot sopivat. Tässä artikkelissa keskitymme ainoastaan julkisten osakeyhtiöiden, ja tarkemmin pörssinoteerattujen osakeyhtiöiden osakkeisiin. Avaa ilmainen osakesalkku nordnettiin ja ryhdy sijoittajaksi Aloitetaan hitaasti: Mikä on osake? Osake on osa firmasta. Jos firma haluaa ulkopuolista …

Osakkeet vs rahasto part 2  Read More »

Osakkeet vai rahastot Part. 1

Mitään tässä artikkelissa mainittua ei tule tulkita sijoitusneuovoksi. Ennen sijoituspäätöstä tulee tehdä oma riskiarviointi. Arvopaperimarkkinoilla voit menettää sijoittamasi varat. Tulisiko sinun sijoittaa osakkeisiin vai rahastoihin? Tärkein kysymys lieneekin, haluatko päästä mahdollisimman helpolla säästämisesi kanssa vai haluatko nähdä enemmän vaivaa ja pyrkiä ylituottoon. Tässä osiossa käymme läpi erilaisia rahastotyyppejä ja palaamme osakkeisiin seuraavassa osassa. Rahastosijoittaminen Jos …

Osakkeet vai rahastot Part. 1 Read More »

Opintolaina

*mitään artikkelissa mainittua ei tule tulkita sijoitusneuvona Mikä on opintolaina? Opintolaina on nimensä mukaisesti opiskelijoille myönnettävä laina. Erikoisen lainasta tekee se, että opintolainalla on valtion takaus eli toisin sanoen opintolainaa varten lainan nostajalla ei tarvitse olla minkäänlaisia omia vakuuksia kuten asuntoa yms.. Valtion takaus mahdollistaa sen, että kuka tahansa opiskelija voi halutessaan nostaa opintolainaa tuloistaan …

Opintolaina Read More »

Tekoäly viemässä ihmisiltä työpaikat?!

Viimeaikoina paljon keskustelua herättänyt ChatGPT ei ole kirjoittanut tätä artikkelia. Puhumme tänään siitä, mitä tekoäly on ja mihin se on mahdollisesti matkalla. Helsingin Sanomien 30.01.2023 julkaisemassa artikkelissa kirjoitettiin juuri siitä, miten tekoäly tulee vaikuttamaan tulevaisuuden työpaikkoihin. Siinä todettiin, että jotkut työpaikat, kuten esimerkiksi kääntämiseen liittyvät työpaikat, tulevat poistumaan kokonaan, koska tulevaisuudessa kehittyneet kielimallit pystyvät tekemään …

Tekoäly viemässä ihmisiltä työpaikat?! Read More »

Pomodoro-tekniikka – työnteon “hail mary” ?

  Kuulin muutama päivä sitten työkaveriltani Pomodoro-tekniikasta. Se teki minuun niin suuren vaikutuksen, etten malttanut odottaa kertoa siitä myös blogissamme.  Mikä ihmeen Pomodoro-tekniikka?   Pomodoro-tekniikassa on kyse työnteon tauottamiseen ja yksittäisiin tehtäviin keskittymiseen vaikuttava työskentelytapa. Sen perusidea on, että töitä tehdään keskittyneesti 25min, jonka jälkeen pidetään 5min pituinen tauko. Tämän 25min aikana on määrä keskittyä …

Pomodoro-tekniikka – työnteon “hail mary” ? Read More »

Opiskelijan talous

Huh. Viimeisimmästä postauksesta on vierähtänyt valitettavan paljon aikaa. Intti, sairastapaus, työ, muutto ulkomaille. Tässä neljä syytä sille, miksi salkkumestarit-projetki oltiin jouduttu asettamaan taka-alalle. Mutta nyt oltaisiin tulossa takas ja alkamassa taas aktivoitumaan täällä blogin, kuin myös somen puolella!    Tässä artikkelissa kirjoitamme taas itsellemme ajankohtaisesta aiheesta. Tätä artikkelija kirjoittava (jäljemmin minä) on juuri muuttanut Wieniin …

Opiskelijan talous Read More »