Viime aikoina, suurta keskustelua on herättänyt Opron hallituksen suunnittelemat leikkaukset. Opiskelijoihin vaikuttavat opintorahan indeksijäädytykset ja asumistuen leikkaukset ovat herättäneet suurta närkästystä ja jopa johtaneet yliopistojen valtauksiin kautta maan. Kuten tästä Ylen artikkelista käy ilmi, opiskelijan ostovoima tulee suunniteltujen panostusten myötä olemaan suurempi kuin koskaan aiemmin. Toki lainan osuus opintotuesta tulee myös kasvamaan, mutta kuten taloustieteilijä osaa sanoa, lainarahan käyttö johonkin tuottavaan on lähes aina hyvä. Jos siis uskot koulutuksesi tuottavasi sinulle tulevaisuudessa jotain, kannattaa se ehdottomasti hyödyntää, tarkoitti se sitten rahoitusta lainarahan avulla. Suomen yliopistojräjestelmä on kuitenkin edelleen maailman mittakaavassa hyvin halpa, koska meillä ei ole käytössä lukukausimaksuja.
On kuitenkin selvää, että monella opiskelijalla on monesta syystä tiukkaa. Syitä tiukkuudelle on yleensä yksi: liian suuret menot suhteessa tuloihin. Tässä artikkelissa haluaisimme opettaa kanssaopiskelijoille, mitä ruuveja omassa taloudessa voi kiristää, jotta pelivaraa olisi jatkossa enemmän, ja käytettävissä olevista tuloista voisi jäädä jopa jotain säästöön.
1. Asuminen
Asuminen on keskimäärin menoista suurin. Moni opiskelija haluaa elää mukavasti omassa yksiössä, mutta esimerkiksi varsinkin Helsingissä yksiössä asuminen on kallista. Asumiskuluissa voi säästää muuttamalla kalliista yksiöstä joko soluasuntoon tai mikäli soluasuminen tuntemattomien kanssa ei ole houkuttava idea, niin kaverin kanssa kämppiksiksi muuttaminen on usein huomattavasti halvempi asumismuoto kuin pieni yksiö Helsingistä.
2. Kuluttajatottumukset
Kulutustottumusten muuttaminen opiskeluaikana on usein välttämätöntä rajallisten tulojen takia. Helpointa on karsia ei pakollisista menoista kuten ulkona syömisestä ja kahviloissa käymisestä. Kahvilasta erikoiskahvin ostaminen maksaa usein yli viisi euroa ja voi maksaa lähemmäs seitsemää euroa. Pelkästään kerran viikossa kahvilla käyminen kustantaa yli 20 euroa kuukaudessa, joka on opiskelijalle iso raha. Emmekä sano, että kaikista arjen mukavuuksista tai arjen “luksuksesta” pitäisi luopua vaan kehotamme miettimään tarvitseeko kahvia ostaa aina kahvilasta vai voisiko kahvin tehdä kotona ja ottaa mukaan. Ja tietenkin kavereiden kanssa voi mennä välillä ulos syömään, mutta esimerkiksi ruoan tilaaminen kotiin ravintolasta ei välttämättä ole viisainta rahan käyttöä, kun voisi itsekin tehdä ruokaa kotona halvemmalla.
Niin sanottuun luksukseen luokittelemme myös kuukausimaksutilaukset. Niihin saa helposti palamaan huomattavan määrän rahaa. Jos sinulla on esimerkiksi kolme viihdealan tilausta, jotka kustantavat 10€ kuukaudessa per tilaus, maksat sinä vuodessa 360€ tästä. Se alkaakin jo olemaan monelle tuntuva summa. Kirsitämällä näistä, ja nauttimalla esimerkiksi laajasta valikoimasta ilmaista viihdettä (YouTube, kirjastot) saa jo tuntuvan rahasumman pois kulupuolelta.
3. Alkoholi
Vaikka alkoholi on yksi ihmiskehon neljästä energianlähteistä, on se ainoa, joka ei ole välttämätön. Tämän lisäksi alkoholi tuppaa olemaan Suomessa kallista – voit saada energiasi muilla, huomattavasti halvemmilla keinoilla.
Suomen opiskelijaelämä on valitettavan alkoholipainotteista. Suurin osa sosiaalisista tapahtumista sisältää tavalla tai toisella alkoholin kulutuksen. Mutta se ei ole välttämätöntä. Ole kiltti ja selvitä, mikä osuus kuukausittain käytettävissä olevista tuloista menee alkoholiin.
Mikäli haluat kuitenkin edelleen jatkaa alkoholin kuluttamista, mutta samalla säästää Suomen hintoihin verrattuna kannattaa suunnata autolautalla Viroon ja tehdä laskelmat siitä kuinka paljon alkoholia tarvitset koko lukuvuoden aikana ja ostaa varastot täyteen. Toki laskelmissa täytyy ottaa huomioon matkan kulut, jotka vähän nostavat hintaa, mutta jos ostat tarpeeksi tulee Virossa käyminen halvemmaksi kuin Suomessa alkoholin ostaminen.
Lisätienestit
Jos haluat opiskelujesi aikana kuitenkin saada enemmän rahaa käyttöösi, töiden tekeminen opintojen ohella voi olla järkevää, mikäli aika ja jaksaminen riittää. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ainakin kauppakorkeakoulussa omalla opiskelumäärällä, opiskelun lisäksi jää sen verran aikaa yli, että 10 tuntia töitä viikossa onnistuu helposti, jos vain haluaa.