Osakkeet vs rahasto part 2 

Viime viikolla julkaisimme blogin siitä, minkälaisia rahastosijoittamismuotoja on. Tämän viikkoisessa postauksessa kerromme niin sanotusta osakepoiminnasta. Artikkelin lopussa kertaamme myös, kenelle nämä osakesijoittamisen muodot sopivat. Tässä artikkelissa keskitymme ainoastaan julkisten osakeyhtiöiden, ja tarkemmin pörssinoteerattujen osakeyhtiöiden osakkeisiin.

Aloitetaan hitaasti: Mikä on osake?

Osake on osa firmasta. Jos firma haluaa ulkopuolista pääomaa, se voi laskea liikkeelle osakkeitaan. Yritykset laskevat liikkeelle osakkeitaan, kun ne listautuvat pörssiin. Kun yritys ensimmäisen kerran listautuu pörssiin, sitä kutsutaan IPOksi. IPO tulee  englannin kielen sanoista Initial public offering. Tähän voi osallistua kuka tahansa. Osakkeen hinta osakemarkkinoilla eli pörssissä (julkisten osakeyhtiöden kohdalla) määräytyy kysynnän ja tarjonnan lakien perusteella. Jos osakkeelle on enemmän ostajia kuin myyjiä, eli kysyntää enemmän kuin tarjontaa, sen hinta nousee. Jos taas osakkeelle löytyy enemmän myyjiä kuin ostajia, eli tarjontaa on enemmän kuin myyjiä, sen hinta laskee. 

Mitä on osakepoiminta?

Osakepoimintaa on, kun ostat suoraan firman osaketta pörssissä. Teet siis itse analyysin, onko firmaan kannattavaa sijoittaa (due dilligence). Sinun tehtäväsi on selvittää, onko firmalla huonoa velkaa, onko sillä hyvät vai huonot tulevaisuudennäkymät, onko sen johto osaava, onko sillä markkinaetu, jne. Tätä listaa voi jatkaa ikuisuuksiin. Pointti on, että sinun pitää itse tietää, onko kyseessä hyvä vai huono sijoituskohde. Tarkoittaa siis, että sinun on investoitava huomattavasti enemmän aikaa ennen sijoituspäätöksen tekemistä. On toki olemassa myös pankkeja ja palveluntarjoajia, jotka tekevät osakeanalyysin puolestasi, nämä palvelut ovat kuitenkin ymmärrettävästi maksullisia.

Osakepoimintaa voi tehdä monella eri strategialla. Niitä ovat mm: 

Kasvusijoittaminen

Kasvusijoittamisella tarkoitetaan osakesijoittamista, jossa sijoittaja sijoittaa varojaan kasvuyhtiöihin. Kasvuyhtiöt voivat olla pieniä start-up yrityksiä tai ne voivat olla isompiakin yrityksiä. Kaikkia kasvuosakkeita kuitenkin yhdistää niiden nopea liikevaihdon tai tuloksen kasvu. Kun sijoitetaan kasvuyhtiöihin. sijoitetaan kasvuun jonka oletetaan tapahtuvan tulevaisuudessa. Sen takia kasvuyhtiöiden P/E ja P/B luvut ovat usein korkeita ja saattavat vaikuttaa yliarvostetuilta, jos katsotaan arvo- tai laatusijoittajan näkökulmasta. Kasvuosakkeet ovat usein arvo- ja laatuosakkeita volatiilimpia, koska kukaan ei osaa ennustaa tulevaisuuteen ja kasvuosakkeiden arvo perustuu nimenomaan tulevaisuuden kasvuun.

Osinkosijoittaminen

Osinkosijoittaminen tarkoittaa osakkeisiin sijoittamista, jotka maksavat mahdollisimman suuren osan voitostaan ulos osinkoina. Osinko on siis osakkaille maksettava osuus voitosta. Osinkosijoittajana pääset siis hyvin lähelle firman tekemää tulosta, ja hyödyt siitä heti. Osinkosijoittamisen huono puoli on, että firmalle jää vähemmän rahaa investoitavaksi. Täten osinkofirmat ovat usein hyvin pienen kasvuodottaman yrityksiä, usein omalla markkinallaan johtavassa asemassa olevia yrityksiä. Osinkosijoittajan tärkein tunnusluku on osinkotuotto (%), eli osakekohtainen osinko / osakekurssi x 100. 

Laatusijoittaminen

Laatusijoittaminen, myös “osta ja pidä” – strategia on laadullisten firmojen ja liiketoimintojen ostamista. Laatusijoittajan paras ystävä on aika. Hänen ei tarvitse huolehtia päivittäisistä kurssiheilahteluista, koska firman fundamentit on niin hyvät, että pitkällä aikavälillä sijoitus tuottaa itsensä takaisin. Laatusijoittaja katsoo myös hyvää osinkotuottoa, mutta pystyy olla sijoittamatta suurta osinkoa maksaviin firmoihin, jos laatukriteerit täyttyyvät, ja firma esimerkiksi investoi voittonsa takaisin firmaan, tehden siten enemmän rahalla, kun mitä sijoittaja itse tekisi osingolla. 

Arvosijoittaminen

Arvosijoittaminen tarkoittaa osakepoimintaa, jossa pyritään löytämään aliarvostettuja ja tätä myöten alihinnoiteltuja osakkeita. Maailman kuuluisimpiin arvosijoittajiin kuuluu muun muassa Warren Buffett, Benjamin Graham ja Charlie Munger. Benjamin Graham tunnetaan Arvosijoittamisen isänä ja hän on muun muassa kirjoittanut kirjan The intelligent investor. Arvosijoittamisen voi helposti kiteyttää siten, että siinä etsitään ns. alennuksessa olevia osakkeita joiden todellinen arvo(intrinsic value) on niiden nykyistä hintaa korkeampi. Osakkeen hinta voi esimerkiksi muuttua markkinoilla, vaikka todellisuudessa osakkeen todelliselle arvolle ei olisi tapahtunut mitään. Tyypillisiä tunnuslukuja joita arvosijoittajat katsovat ovat P/E ja P/B-lukuja sekä yhtiön kassavirtoja. Osakkeen analyysissä tutkitaan myös yhtiö tilinpäätöstä ja tasetta.

Mikä sijoitustyyli sitten sopii juuri sinulle?

Noin. Nyt kävimme läpi rahastosijoittamisen, eri rahastotyylit, osakepoiminnan ja eri osakepoiminnan strategiat. MIkä näistä nyt sopii sinulle? 

No, tähän kysymykseen pystyt vastata vain sinä itse. Kysymyksen vastaamiseen vaikuttaa hyvin moni tekijä. Minkälainen taloudellinen tilanne sinulla on, minkälainen suhde sinulla on riskiin, kuinka paljon tiedät rahoitusalasta, kuinka hyvin osaat analysoida liiketoimintoja ja niin edespäin. 

Salkkumestareiden virallinen linja on, että kaikkien tulisi budjetoida elämä niin, että kuukausittain käytettävissä olevast rahasta jäisi jotain säästöön. Tälle säästölle saa oivan vastineen osakemarkkinoilta, ja jos aikaa tai halua tarkkoihin osakeanalyyseihin ei ole, on markkinoilla tarjolla hyvin monta rahastosijoitusvälinettä, joilla saa kustannustehokkaasti korkoa-korolle ilmiön liikeelle. Näemme siis, että jonkinnäköisen kuukausisäästämisen tulisi olla perusta. 

Siitä voi sitten alkaa rakentamaan omaa portfoliaan haluamallaan tavalla. Tekemällä oppii, myös sijoitusmaailmassa. Tärkeää on päästä alkuun, ja ymmärtää, mistä rahoituksessa ylipäätään on kyse. Sen jälkeen itseään voi alkaa kouluttamaan lisää.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *