Rahan säästäminen on täydellinen tapa luoda itselleen taloudellista turvaa tulevaisuuteen. Tämän blogipäivityksen aikana käymme läpi, mitä kaikkea voi tehdä, jota säästämisen aloittaminen kävisi helpommaksi ja miten säästämään varoja voi kasvattaa.
Säästä sijoittamalla
Jos olisit vuonna 2000 säästänyt sadan euron setelin asettamalla sen tyynysi alle, saisit ostettua sillä tänään tuotteita ja palveluja noin 70€:n arvosta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että menetit säästämällä 30% varoistasi.
Jos olisit sen sijaan sijoittanut nämä 100 euroa esimerkiksi S&P 500 indeksirahastoon, olisi sen arvo tänään lähes 400 euroa. Syynä tähän eroon on inflaatio. Inflaatioon liittyen aiomme tehdä vielä tarkemman kirjoituksen, mutta alustavasti inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä ajan myötä.
Esimerkiksi osakemarkkinoille sijoittamalla voi korkoa korolle – ilmiötä hyödyntäen saada pitkällä aikavälillä huomattavasti inflaatiota kovempaa tuottoa. Jos säästää lyhyellä aikavälillä esimerkiksi kalliiseen tuotteeseen tai palveluun, ei osakesäästäminen ole paras vaihtoehto, sillä osakkeiden voitollisesta myynnistä joutuu veroille, joka sekin syö tuottoa. Jos kuitenkin säästää esimerkiksi yli kymmenen vuoden aikavälillä, on osakesäästäminen kaikkein paras vaihtoehto.
Minimoi kustannukset
Analysoi omia kulujasi, ja etsi hyödyttömiä kuluja. Jos käytät esimerkiksi kymmenen euroa rahaa kuukaudessa suoratoistopalveluun, jota et käytäkään päivittäin, voit harkita sen lopettamista. Näin sinulle jää kymmenen euroa rahaa kuukaudessa taskuun, jonka voi säästää ja sijoittaa. (Samalla voit myös säästää sen ajan, joka sinulta meni suoratoistopalveluita elokuvien tai sarjojen katsomiseen).
Karsimalla tämän tyylisiä kustannuksia voit helposti saada summan kasaan, jonka sijoittamalla saat rahoillesi erittäin hyvää tuottoa. Myös aika joka mahdollisesti vapautuu tämän kautta voi tuottaa erittäin paljon rahaakin, jos sen käyttää esimerkiksi uuden oppimiseen.
Seuraa kulutustasi
Ole tarkkana siitä, mihin käytät rahaa. Ostatko kaupasta aina kalleimpia tuotteita ja ostatko aina vaatteiden hajotessa uudet tilalle? Tämän tyylinen kulutus vie erittäin paljon rahaa, jolloin sitä ei jää säästöön.
Hyvä tapa saada kustannustehokas kulutustottumus päälle on budjetointi. Budjetointi tarkoittaa sitä, että asetat itsellesi tietyt säännöt, kuinka paljon rahaa käytät mihinkin. Olemalla todella tarkka, joutuu väkisinkin keksimään tapoja olla kustannustehokkaampi joissain elämäsi osa-alueissa.
Minä esimerkiksi käytän 30% palkastani elämiseen, 30% lyhyen aikavälin säästöihin ja 40% pitkän aikavälin säästöihin. Olen tosi tiukka itseni kanssa, jonka kautta joudun olemaan tarkka sen suhteen, mihin käytän rahaa. Tämä on auttanut minua huomattavasti.
Löydä passiivisia tulonlähteitä
Täältä se klassikko tulikin. Mutta passiivisen tai lähes passiivisen tulolähteen löytäminen on erittäin hyvä tapa saada lisäsäästöjä. Jos pystyt rahoittamaan jonkun osan elämästäsi tuloilla, jotka vaativat hyvin pienen määrän energiaa, olet erittäin hyvällä tiellä.
Minä näen passiiviseksi tulovirraksi sellaista tekemistä, jota tehdessä sinulla ei ensisijaisesti ole mielessä raha. Esimerkkinä jalkapallopelissä tuomaroinnista saa Suomessa alemmilla sarjatasoilla noin 50-100 euroa peliä kohden. Minä tykkään jalkapallosta erittäin paljon, joten voisin tehdä tuomarointia ilmaiseksikin. Se, että saan siitä rahaa, on minulle pelkkää plussaa. Jos tuomaroi vaikkapa 4 ottelua kuukaudessa, voi tienata itselleen jopa 400 euroa lisätuloja, jotka voi säästää.
Näitä vinkkejä noudattamalla voi luoda itselleen huomattavia säästöjä. Ne voi joko käyttää pitkällä aikavälillä eri elämäntilanteiden rahoittamiseen, tai lyhyellä aikavälillä korkea-arvoisempiin tuotteisiin, palveluihin tai sijoituksiin.